Minden, ami airless! 

Airless

 

 

Technológia leírás

Ennél a  felhordási eljárásnál nagynyomású, airless (levegő nélküli) szóró berendezéseket alkalmazunk, amellyel kisebb anyagveszteséggel, termelékenyebben és jobb minőségben lehet az elvárt bevonatot, bevonatrendszert kialakítani. Az eljárás hidegen (20 °C-on) és 70-240 bar nyomáson, valamint forrón, (70-80 °C-on) és kb. 70 bar nyomáson egyaránt alkalmazható. Airless festékszóráskor a gép szivattyúja szívja fel az edényzetből a festéket és max. kb. 200-230 bar nyomással préseli át a szórópisztoly kisfuratú speciális, kopásálló fúvókáján, közben a festék a pisztoly nyitásakor a levegő nélkül  gyors expanzió következtében ultra diszperz részecskékké porlad. 

Festékszóró és glettszóró Titan PowrTwin 6900A szóró berendezések dugattyús vagy membrános kivitelűek, fúvókáik furata kicsi (0,1-1,3 mm átmérőjű) és biztosítani kell a furatok szennyeződésekkel való eltömődésének elkerülését. Fordítódűzni alkalmazása. Ezért nagynyomású airless festékszóráshoz ajánlott előszűrt, tisztántartott festékanyagot használni, amelynek viszkozitását a termék műszaki adatlapjában megadott értékre oldószer hozzáadásával kell beállítani. Hideg airless szóráshoz a szórandó festékek előírt kifolyási ideje 100-150 s, 4 mm-es mérőpohárral mérve. Szórás közben a pigmentált festékek folyamatos keverését biztosítani kell. Ügyelni kell arra, hogy keveréskor levegő ne kerüljön a festékbe, mert a levegőbuborék nehezíti a szórást és egyenetlen felületet ad. Ugyancsak biztosítani kell a szivattyú folyamatos festékellátását. Az airless festékszóró berendezések teljesítményét az alábbi tényezők határozzák meg: a készülék típusa, a fúvóka furatátmérője, a nyomás, a festék viszkozitása, a pigmentszemcsék diszperzitása, a szórandó felület jellege, a munkadarab tagoltsága, hőmérséklet. Az eljárás egyaránt alkalmazható felület előkezelő anyagok, olaj-, alkid- és nitrolakkok, zománcok, különböző alapozófestékek, oldószeres olajbázisú festékek, szórókittek, falfestékek, glettek, tűzvédelmi bevonatok felvitelére. A szerves oldószeres festékeken kívül vizes bázisú, vízoldható festékek, valamint vízhígítású műanyag diszperziók is alkalmasak nagynyomású airless szórásra. Ugyanakkor a két vagy többkomponensű festékanyagok közül csak azok hordhatók fel, amelyek hosszú, legalább 4 órás fazékidővel rendelkeznek.

A nagynyomású airless szórás előnyei:

  • a mellészórás és túlszórás csökkentésével jelentős anyagmegtakarítás érhető el
  • az alacsony oldószertartalom miatt a felhordott réteg jól tapad
  • tömör, csaknem pórusmentes, a festékbevonat rendszer három rétegre két réteggel, vastagbevonatok esetén egy réteggel elérhető, így nagyobb a teljesítmény
  • levegő szükséglete kicsi
  • a munkatér csaknem oldószergőz- és festékköd mentes
  • minimális a tűz- és robbanásveszély
  • kisebb légcserére van szükség
  • az teljes technológia környezetkímélőbb.

A nagynyomású airless festékszórás hátrányai: rendkívül gondos festékszűrés szükséges, nagyok a beruházási költségek, korlátlan egykomponensű, de csakTitan Performance 560 2 meghatározott többkomponensű festékanyagok felhordására alkalmas, oldószeres vagy vizes átvonó zománc felviteléhez nem alkalmazható. Erre az airmix kiegészítő technológia alkalmas.

Munkavédelmi és tűzrendészeti előírások: a kisnyomású szóró eljáráshoz képest a nagynyomású airless levegő nélküli festékszórás tűz- és robbanásveszélyes, valamint az egészségre káros hatása minimális, légcseréje mintegy kétharmaddal csökkenthető.

Our website is protected by DMC Firewall!

A cookie-k segítenek szolgáltatásaink biztosításában. Szolgáltatásaink használatával ön beleegyezik a cookie-k használatába.

X

Right Click

No right click